info@ahmetonal.com.tr

Hemoroid (Basur)

Hemoroid (Basur, Mayasıl) toplumda yaygın olarak rastlanan bir hastalıktır. Aslında makat bölgesinde oluşan bir çeşit varis olarak kabul edilir. Makat içinde yer alan toplardamarların genişlemesi sonucunda oluşur. Bu damarların genişlemeye müsait bir yapısı vardır.

Kabızlık, ishal, gebelik, doğum, alkol alışkanlığı ve tuvalette uzun zaman geçirme gibi çeşitli sebeplerle makatta artan kan basıncını dengelemek için genişleyen bu damarlar zamanla makat dışına doğru sürüklenir ve dışkılama esnasında dışarı doğru sarkmaya başlarlar.

Sınıflama: Dört farklı şekilde görülür.
1. Derece : Makatın içinde dışarı sarkmayan hafif kabarık şekildedir. Arada yüzeyi tahriş olduğunda kanama yapabilir. Bunun dışında şikayet oluşturmaz.
2. Derece: Dışkılama ve ıkınma sırasında dışarı doğru çıkan memeler vardır. Hasta eliyle hissedebilir. Kalkınca kendiliğinden içeri girerler. Kanama ve ağrı şikayeti yapabilir.
3. Derece: Dışkılama ve ıkınma sırasında dışarı doğru çıkan memeler kendiliğinden içeri girmez. Ancak parmaklar yardımıyla içeri itilir. Kanama sık görülür. Ayrıca ağrı, kaşıntı, dolgunluk ve ıslaklık şikayetleri vardır.
4. Derece: Hiçbir şekilde geri itilemeyen memeler mevcuttur. Genellikle ihmal edilen ve tedavide gecikilen durumlarda görülür. Ciddi kanama, ağrı, yeterli temizlenememe gibi yaşam konforunu bozan şikayetler oluşur.

Tedavi:
Özellikle 1. ve 2. derece hemoroid hastaları koruyucu önlemler ve medikal tedaviden genelde yarar görürler.

Koruyucu önlemler :
* Düzenli tuvalete gitmek ve tuvalette uzun zaman geçirmemek.
* Tuvalet sonrası çıkan memeleri el ile içeri itmek.
* Posalı diyet, meyve ve sebze alımını arttırmak. Günde en az 3 litre su içmek.
* Günde en az 2 kez ılık suya oturma bayosu yapmak.

Medikal tedavi :
* Krem ve pomad uygulanması.
* Ağızdan flebotropik ilaçlar (hemoroidal damar ağlarında basıncı azaltır)
* Kabızlık giderici ilaçlar.

Cerrahi Tedavi :
Tedavilerden yarar görmeyen ve 3. veya 4. derece hemoroidlerin tedavisi için ameliyat gereklidir.

Hemoroidektomi: Eskiden beri kullanılan ameliyat yöntemi hemoroid memesinin çıkarılması (hemoroidektomi) işlemidir. Bu yöntem günümüzde dikişsiz olarak çeşitli cihazlar (lazer, ligasure ) yardımı ile daha konforlu bir şekilde gerçekleştirilmektedir.

Longo Tekniği: Dairesel zımbalı bir dikiş sistemi (stapler) ile yapılan bu işlem aynı zamanda makat sarkması için de tedavi edicidir. Konforlu ama maliyetli bir işlemdir.

Lazer Hemoroidoplasti (LHP): Hemoroid cerrahi tedavisinde günümüzdeki en gelişmiş ve popüler yöntem olarak kabul edilmektedir. Minimal invaziv olması, kesi olmaması ve ameliyat sonrası konforu tekniği çekici kılmaktadır. Günlük yaşama dönüş çok kısa sürede gerçekleşmektedir.

LHP ince fiberoptik bir lazer ucu kullanılarak gerçekleştirilir. Fiber optik uç hemoroide kontrollü radyal(dairesel) lazer ışını uygular. Lazer ışını hemoroidal damarların hücrelerinde ve bağ dokusunda mühürleme şeklinde reaksiyona neden olur.

Bu reaksiyon, hemoroidal yastıkları besleyen kan damarlarının daralmasına ve kapanmasına yol açar, bu da ‘kurumasına’ neden olur. Benzer şekilde, bu reaksiyon kurumuş damar yastıklarını barsak duvarına yapıştırır ve ıkınma ile dışarı çıkamaz.

Yaklaşık 45 dakika süren, spinal(belden) anestezi ile yapılan ve aynı gün taburcu olunan bir işlemdir. Müdahaleden birkaç gün sonra tüm yaşam ve iş faaliyetlerine geri dönüş mümkündür.

Op. Dr. Ahmet Önal’ın, “Hemoroid” (Basur) hakkındaki röportajı:

Op. Dr. Ahmet Onal‘ın “Hemoroid” konulu röportajını aşağıdaki videodan izleyebilirisiniz…